Familie en vrienden

U kunt uw familielid of vriend met psoriasis helpen.

Leven met een chronische aandoening zoals psoriasis kan een hele uitdaging zijn. Onderzoek wijst uit dat een goed netwerk met sociale en psychologische hulp de zelfzorg en levenskwaliteit kan verbeteren. Als u familie of een vriend bent van iemand met psoriasis, kunt u ook bijdragen aan het beter leven met psoriasis!

Meld u nu aan en ontdek wat het precies betekent om te leven met psoriasis

QualityCare™ is opgezet voor mensen die leven met psoriasis, maar zowel familie als vrienden kunnen baat hebben bij QualityCare™. Wanneer u zich aanmeldt op QualityCare™, krijgt u dezelfde informatie als mensen met psoriasis. Door u te registreren kunt u beter begrijpen hoe het is om te leven met psoriasis en vindt u allerlei tips en ideeën over hoe u uw naasten kunt ondersteunen. De artikelen gaan over veel verschillende onderwerpen. U kunt ze gebruiken als een goed vertrekpunt voor een gesprek met een vriend of familielid met psoriasis.
Als u samenleeft met een persoon met psoriasis kan dit betekenen dat ook uw leven wordt beïnvloed door deze huidaandoening. Ook u moet dan een manier vinden om met de aandoening om te gaan. Kom meer te weten over psoriasis, zodat u uw vriend of familielid zo goed mogelijk kan ondersteunen. Psoriasis kan een ernstige aandoening zijn, maar het zou geen drempel mogen zijn voor u of uw naasten om optimaal van het leven te genieten.

Hoe helpt u

Vrienden en familie kunnen een cruciale rol spelen in de ondersteuning van een persoon met psoriasis. Hieronder vindt u drie dingen die u kunt doen:

  • Zorg dat u geïnformeerd bent: de aandoening en de gevolgen ervan begrijpen is een belangrijke eerste stap in de ondersteuning van uw naasten met psoriasis. Leer meer over de symptomen, de oorzaken en de behandelingen. Aanmelden bij QualityCare™ is een goede manier om informatie over psoriasis te krijgen.
  • Ondersteun de behandeling: hoewel sommige mensen met psoriasis geen behandeling volgen, moeten de meeste patiënten vaak een of meerdere geneesmiddelen gebruiken om te kunnen leven met de aandoening. Er zijn verschillende manieren waarop u de behandeling van een persoon met psoriasis kunt ondersteunen. U kunt de persoon aanmoedigen om naar de dokter te gaan. U kunt voorstellen mee te gaan naar de dokter. Op deze manier kunt u uw vriend of familielid helpen het advies van de dokter beter te onthouden en begrijpen en het helpt u mee inzicht te krijgen in de aandoening en de behandeling ervan. U kunt helpen met het aanbrengen als het een lokale behandeling is, of de persoon helpen herinneren aan de behandelmomenten. Vaak duurt het even voor de behandeling van psoariasis werkt. Het kan dus ook helpen om uw vriend of familielid aan te moedigen de behandeling vol te houden.
  • Bied ontspanning aan: het is bekend dat psoriasis en stress verband houden met elkaar. Stress kan een opvlamming veroorzaken, terwijl een opvlamming dan weer voor meer stress kan zorgen. Manieren vinden om met stress om te gaan is een belangrijk deel van de strijd tegen psoriasis. Doe uw best om een stressvrije omgeving te creëren voor uw vriend of familielid met psoriasis. Bied een luisterend oor aan wanneer dat nodig is. Soms kan praktische hulp met de dagelijkse taken de situatie dragelijker maken. Tot slot zijn er verschillende ontspanningstechnieken die de stress en ook de psoriasissymptomen zoals jeuk kunnen verminderen. Yoga, visualisatie en meditatie - om er slechts een paar te noemen. U kunt uw vriend of familielid aanmoedigen enkele van deze activiteiten uit te proberen.

Vraag hoe u kunt helpen

De manier waarop een persoon het leven met psoriasis ervaart, kan erg verschillend zijn. Probeer uw hulp af te stemmen op het individu. Probeer geen aannames te doen over welke hulp uw familielid of vriend van u zou willen, maar vraag het gewoon. Ben er gewoon voor hem of haar.
Te veel hulp kan een persoon het gevoel geven dat hij geen controle meer heeft over de situatie. Verlies van controle over de situatie is een van de meest frustrerende gevolgen van leven met psoriasis. Het is belangrijk dat uw ondersteuning helpt om de controle te vergroten - niet om de controle te verliezen. Ook als u ouder of verzorger bent van de persoon met psoriasis, is het niet de bedoeling dat u alleen maar zorgt voor de persoon, maar dat u die persoon ook helpt om voor zichzelf te zorgen in het leven met de huidaandoening.