Uw psoriasisbehandeling; realistische verwachtingen

Realistische verwachtingen zijn belangrijk bij het volgen van een psoriasisbehandeling.

Tips om het effect van uw behandeling te volgen

Het kan enkele weken duren voordat u de effecten van bepaalde psoriasisbehandelingen begint te merken. Daardoor denken sommige mensen dat hun behandeling niet werkt en stoppen ze met het gebruik ervan.
U kunt verschillende dingen doen om het effect van uw behandeling te volgen en te beoordelen of deze voldoende is:

Houd u aan de instructies van uw arts

Als u een behandeling gebruik die u zelf moet toepassen, bijvoorbeeld dagelijks of een behandeling die u een paar keer per week moet gebruiken, is het logisch dat u zich afvraagt of het de moeite waard is om tijd en energie te steken in het regelmatig toepassen van uw behandeling. Misschien vindt u het moeilijk om het in uw dagelijkse gang van zaken op te nemen.
Het stellen van korte termijn doelen kan u helpen om de behandeling vol te houden. Als u per keer bekijkt wat de verbetering is en probeert het behandelschema per week te bekijken, kan het gemakkelijker zijn het vol te houden.

Als er na enkele weken geen duidelijk zichtbare verbeteringen zijn, kunt u met gesloten ogen aan uw psoriasisplekken voelen. Dit is een andere manier om vooruitgang te volgen.


Het dagelijks opschrijven en / of fotograferen van de veranderingen van uw psoriasis kan u veel inzicht opleveren, het werkt ook motiverend de behandeling af te maken

Kunt u het verschil zien?

Als u zich gedurende enkele weken aan uw behandeling hebt gehouden, kunt u misschien zien dat u minder psoriasisplekken hebt dan ervoor, of dat de plekken kleiner zijn dan vroeger. De psoriasisplekken zijn misschien minder pijnlijk, jeukerig of rood (ontstoken). Vergeet echter niet dat naarmate uw huid geneest en minder schilferig wordt, uw plekken eerst nog wat roder kunnen worden, omdat de rode kleur pas zichtbaar wordt als de schilfers zijn verdwenen.

Probeer te voelen in plaats van te kijken

Als er na enkele weken geen duidelijk zichtbare verbeteringen zijn, kunt u met gesloten ogen aan uw psoriasisplekken voelen. Dit is een andere manier om vooruitgang te volgen. Als u een vermindering in dikte en ruwheid voelt, komt dat waarschijnlijk door de behandeling die werkt.

Houd een fotodagboek bij

Neem een foto van uw psoriasisplekken voordat u met een nieuwe behandeling start en bewaar deze. Neem nog een foto na enkele weken en na enkele maanden, zodat u goed kunt zien of uw behandeling werkt. 

Een fotodagboek kan u helpen om uw arts verbetering te laten zien, of juist om aan te tonen dat u denkt dat uw behandeling misschien niet werkt. Als u twijfelt of uw behandeling werkt, of als u overweegt te stoppen met de behandeling, neem dan altijd contact op met uw arts.