Uw behandeling in uw routine inpassen

Het volgen van een psoriasisbehandeling kan onhandig zijn, er zijn wel tips die kunnen helpen het beter in te passen tussen werk, familie en huishouden

Er zijn verschillende soorten psoriasisbehandeling - of het nu een lokaal (op de huid) aan te brengen product, een pil of een injectie is. Elke behandeling heeft zijn eigen uitdagingen. 

Verschillende behandelingen kunnen verschillende doseringen vereisen. Lokale middelen moeten doorgaans ten minste eenmaal per dag worden aangebracht, terwijl andere behandelingen wellicht minder frequent moeten worden toegepast. En de frequentie en dosering van een behandeling wordt bepaald door de arts, hij of zij stemt de dosering af op uw persoonlijke situatie. 

Voor de beste resultaten van uw behandeling moet u ze gebruiken zoals uw arts voorschrijft. Als u echter nog een hoop andere verplichtingen hebt, kan het verleidelijk zijn om af en toe een behandeling over te slaan. Het zou ook kunnen dat u de behandeling af en toe vergeet.

En als de behandeling soms een zware opgave lijkt, is het belangrijk de voordelen af te wegen tegen de nadelen. 

Ga na wat er vervelend aan is. 

Als u het lastig vindt om u aan het behandelschema te houden, is het zinvol precies na te gaan waarom dit zo is en of u er iets aan kunt doen. Veel voorkomende frustraties zijn: 
 • de knoeiboel bij een lokale behandeling 
 • de hoeveelheid tijd die een behandeling kost 
 • vrij moeten nemen voor lichttherapie in het ziekenhuis of voor een behandeling met infuus 
 • angst voor bijwerkingen 
 • frustratie dat de psoriasis niet voorgoed verdwijnt 
 • het behandelschema niet goed vol kunnen houden 
 • niet op regelmatige basis willen prikken 
Denk bij uw eigen frustraties aan wat u vervelend vindt aan uw psoriasis - de pijn, de jeuk, het uiterlijk of het gevoel dat de aandoening u geeft - en vraag uzelf af of het aanpakken van deze zaken opweegt tegen de ongemakken van uw behandeling.

Het is belangrijk dat de gedachte aan het volhouden van uw behandeling, indien u uw psoriasis elke dag moet behandelen, u niet ontmoedigt.


Maak tijd voor uw behandeling, houd de resultaten bij en vergeet uw behandeling niet, enkele tips bij het goed gebruiken van uw psoriasisbehandeling

Het is belangrijk dat de gedachte aan het volhouden van uw behandeling, indien u uw psoriasis elke dag moet behandelen, u niet ontmoedigt.
Een manier om uw behandelingsschema vol te houden, is uw medicatie op een goed zichtbare plaats te leggen. Dat kan naast uw bed zijn, in de badkamerkast, of zelfs naast de thee of de koffie in de keuken. U moet er natuurlijk altijd voor zorgen dat u de medicatie buiten het bereik van kinderen en huisdieren houdt en bewaart zoals in de bijsluiter staat aangegeven.

Tijd maken voor uw behandeling

Als tijd een probleem is bij het aanbrengen van de behandeling, kunt u met uw arts overleggen of de vorm en de structuur van uw behandeling wel het meest geschikt is voor u. U kunt ook een paar minuten vroeger opstaan of een paar minuten later gaan slapen. Als u uw dagen graag goed plant, kunt u het nuttig vinden om uw behandeling in te plannen als een regelmatige “afspraak met uzelf”.
Een andere optie is extra vrije tijd creëren door een vriend of familielid te vragen om één van uw dagelijkse karweitjes over te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw behandeling aanbrengen als iemand anders de afwas doet. 

U vindt het misschien makkelijker om tijd te maken voor uw behandeling als u deze combineert met iets prettigs. Luister naar muziek of kijk ondertussen uw favoriete tv-programma.

Lokale behandelingen: alles op een rijtje

Een lokale behandeling aanbrengen kan tijdrovend en vervelend zijn en kan soms als een last voelen. De beste lokale behandeling voor u vinden en deze in uw dagelijkse routine inpassen, kan u helpen de behandeling beter te beheersen. 

Lokale behandelingen kunnen nogal verschillen in hoe gemakkelijk ze zich laten aanbrengen, hoe vet ze zijn en hoelang het duurt voordat ze op de huid zijn aangebracht en ingetrokken. De juiste vorm voor u kiezen kan het u gemakkelijker maken om de behandeling te beheersen.
Veel gebruikte vormen zijn crèmes, gels, lotions en zalven voor de huid, en shampoos voor de hoofdhuid.

 • Crèmes en lotions: crèmes en lotions zijn substanties met een mengeling van olie en water. De verhouding tussen olie en water kan wel verschillen. Een crème of lotion is soepel van vorm waardoor het relatief makkelijk aan te brengen is en relatief snel intrekt.
 • Gels: een andere behandelvorm voor psoriasis is een gel. De structuur van een gel is enigszins vloeibaar. Hierdoor is een gel relatief makkelijk aan te brengen en trekt het relatief snel in de huid. Speciaal voor de behandeling van psoriasis zijn er gels op basis van olie beschikbaar, die zijn wat vetter voor de droge psoriasishuid. 
 • Zalven: een zalf heeft een dikke en vettige structuur, waardoor de huid vet blijft. Dit voorkomt een droog en trekkerig gevoel. Tegelijkertijd maakt deze vetheid van de zalf het soms lastig om deze gelijkmatig aan te brengen.
 • Shampoos: een shampoo is een vloeibare zeep met een werkzaam bestanddeel, gemaakt voor psoriasis van de hoofdhuid. Een shampoo moet na het aanbrengen normaal gesproken enige tijd inwerken, waarna het uitgespoeld kan worden. 

Omgaan met vervelende behandelingen

U kunt de behandeling de tijd geven om in te trekken voordat u zich aankleedt of de behandeling aanbrengen net voordat u gaat slapen. Om het beddengoed te beschermen, kunt u op een oude handdoek of laken gaan liggen als u veel plekken moet behandelen. Als u psoriasis op uw hoofdhuid hebt en u uw behandeling voor bedtijd aanbrengt, gebruik dan een oud kussensloop. Zo blijft uw beddengoed beschermd en kunt u rustig slapen.

Behandelingen niet vergeten

Probeer een doel te stellen en bekijk het per dag, per week of per maand. Sommige behandelingen hebben een andere dosering, zoals eenmaal per zoveel weken of maanden, en daarom kan het een probleem zijn om precies te herinneren wanneer u uw medicatie moet gebruiken. Het kan een goed idee zijn om uw behandeling op een kalender te zetten. U kunt ook andere soorten herinneringen gebruiken. In een elektronische kalender of smartphone bijvoorbeeld kunt u een alarm instellen dat u eraan herinnert wanneer u de medicatie moet nemen.

Resultaten bijhouden

Probeer alle kleine veranderingen van uw huid op te schrijven door een dagboek van uw symptomen bij te houden. Neem eventueel regelmatig foto's van uw psoriasisplekken.
Dat zal helpen verbeteringen te zien die u anders misschien mist, zodat u uw behandelingsroutine gemakkelijker kunt volhouden. Er zijn ook mensen bij wie een behandeling niet, of niet voldoende, aanslaat. Uw arts zal dan met u een andere behandelvorm bepalen.

Bijwerkingen

Alle behandelingen kunnen bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om met uw arts te praten over de mogelijke bijwerkingen van uw behandeling, zodat u weet wat u kunt verwachten en hoe u moet reageren. U moet altijd contact opnemen met uw arts als u iets onverwachts ervaart tijdens een behandeling, of als u zich zorgen maakt om mogelijke bijwerkingen. 

Vergeet niet dat bijwerkingen vaak na enige tijd verbeteren en dat er verschillende manieren zijn om bepaalde bijwerkingen onder controle te houden. Wat u ook ervaart, uw arts heeft een dergelijke situatie al meegemaakt dus praat er met hem/haar over als u bezorgd bent en blijf niet alleen zitten met uw problemen.