Positief blijven over uw behandeling

psoriasisbehandeling. Bijvoorbeeld: eerst de jeuk aanpakken. Dat kan u helpen bij het volhouden van de behandeling

De afweging maken

Hoe positief u ook probeert te zijn, toch zullen er waarschijnlijk momenten zijn dat uw huidaandoening u een gestresst of eenzaam gevoel geeft of dat u het beu bent. Het laatste waar u op dat moment zin in hebt, is dan een strikt behandelingsplan volgen.

Omgaan met bijwerkingen

Als u bijwerkingen hebt, hoe gering ook, vraagt u zich misschien af of het wel zin heeft om u aan uw behandelingsschema te houden. Hoe neemt u dan de juiste beslissing?

Probeer de mogelijke voordelen van uw behandeling af te wegen tegen de nadelen. Veel mensen vinden dat het vooruitzicht op verbetering de behandeling zinvol maakt.

Zet eens op een rijtje wat u het vervelendst vindt aan uw psoriasis en aan uw psoriasisbehandeling

Het kan bijvoorbeeld helpen om te denken aan wat u specifiek stoort aan uw psoriasis - misschien is het de pijn, de jeuk, of het uitzicht of het gevoel dat de aandoening u geeft. Wellicht dat het aanpakken van deze storende symptomen de ongemakken van de behandeling enigszins vergemakkelijken.Hetzelfde geldt bij het volgen van een behandeling. 

  • de knoeiboel bij een lokale behandeling
  • de hoeveelheid tijd die een behandeling kost
  • Vrij moeten nemen voor een lichtbehandeling in het ziekenhuis of een behandeling met een infuus
  • angst voor bijwerkingen
  • angst dat de behandeling niet zal werken
  • frustratie dat de psoriasis niet voorgoed verdwijnt
  • het behandelschema niet vol kunnen houden
  • niet op regelmatige basis willen prikken

Denk bij uw eigen frustraties aan wat u vervelend vindt aan uw psoriasis - de pijn, de jeuk, het uitzicht of het gevoel dat de aandoening u geeft - en vraag uzelf af of het aanpakken van deze dingen opweegt tegen de ongemakken van uw behandeling.

Houd uw symptomen bij

Om de voordelen goed te kunnen beoordelen, kunt u proberen om alle kleine veranderingen van uw huid op te schrijven. Een dagboek bijhouden van uw symptomen of zelfs regelmatig foto's nemen van uw psoriasisplekken, zal u helpen de verbeteringen te zien die u anders niet zou zien.

De ongemakken zo klein mogelijk houden

U kunt ook manieren vinden om de ongemakken te verkleinen. Sommige lokale behandelingen zijn gemakkelijker aan te brengen dan anderen en u kunt met uw arts alternatieve mogelijkheden bespreken. Het kan ook helpen om een routine op te bouwen bij het aanbrengen van de behandeling, waarbij u de tijd neemt om de behandeling extra goed te laten intrekken voordat u zich aankleedt. Als u veel plekken moet behandelen, kunt u de behandeling aanbrengen voor het slapengaan en een oude handdoek of laken op het beddengoed leggen zodat u dit beter schoonhoudt.
Als u aan uw psoriasisbehandeling denkt, probeer dan de mogelijke voordelen naast de nadelen van uw behandeling te zetten. Als u besluit dat uw huidige behandeling de nadelen niet waard is, kunt u het beste met uw arts overleggen of er andere mogelijkheden voor u zijn.