Ontvang de juiste informatie

Vaak krijgt u veel informatie in 1 keer, er zijn tips om beter te kunnen onthouden wat uw arts u vertelt

Tips voor het onthouden van de informatie van uw arts

Onderzoek toont aan dat we maar 20% onthouden van wat de dokter ons vertelt. Dat kan te wijten zijn aan spanning, het niet begrijpen van de medische termen die de arts gebruikt, of gewoon omdat onze gedachten afdwalen naar andere problemen. Er bestaan echter manieren om dit te voorkomen. Probeer één van deze eenvoudige tips om het beste uit het bezoek aan uw arts te halen:

Maak notities tijdens de afspraak

Neem een notitieboekje en een pen mee. Zo kunt u opschrijven wat uw arts vertelt. U kunt ook de antwoorden noteren op de vragen die u hebt gesteld. Dat is helemaal geen probleem. Uw arts zal het waarschijnlijk aanmoedigen.

Als uw bezoek ten einde loopt en u nog onbeantwoorde vragen hebt of iets nog niet duidelijk is, aarzel dan niet om dat te zeggen.

Het is handig om na het consult nog een en ander terug te kunnen lezen

Een vriend(in) of familielid meenemen

Overweeg om een goede vriend(in) of familielid mee te nemen. Een goede vriend(in) of familielid kan u helpen herinneren aan zaken die u bent vergeten. U kunt uw vriend(in) ook vragen om dingen op te schrijven.

Vraag uw arts om informatie te herhalen

Het is heel belangrijk dat u alles begrijpt wat uw arts vertelt over uw aandoening en behandeling. Zeg het hem of haar als u iets niet begrijpt. Bijvoorbeeld: “Het is me nog niet helemaal duidelijk, kunt u dat anders uitleggen?”.

Een schema kan inzicht geven

Sommige medische zaken zijn moeilijk te beschrijven met woorden maar kunnen makkelijker door middel van tekeningen op papier worden uitgelegd. Als u dus moeite hebt met een ingewikkelde uitleg, vraag dan de arts om een schema te maken of een video te laten zien.

Vraag schriftelijke instructies

Het is handig om uw arts zijn/haar advies over de medicatie te laten opschrijven. Dat voorkomt dat als u thuis bent u niet meer weet hoe u de behandeling moet gebruiken. Daarnaast hebben artsen in de meeste gevallen folders op voorraad van alle behandelingen. Vraag daarom of de arts een folder kan meegeven over de behandeling die u gaat volgen.

Vraag meer tijd

Als uw bezoek ten einde loopt en u nog onbeantwoorde vragen hebt of iets nog niet duidelijk is, aarzel dan niet om dat te zeggen. Het is heel normaal om nog een afspraak in te plannen. Misschien is er iemand anders die u ook verder kan helpen. Bijvoorbeeld een verpleegkundige, met wie u alles kunt bespreken. De volgende keer zou u ook vooraf kunnen vragen of een langere afspraak mogelijk is.
Hopelijk helpen sommige van deze tips u om na te denken over hoe u het beste uit uw bezoek aan de arts haalt. Omdat het moeilijk kan zijn om zoveel informatie en advies in een keer op te nemen, kunnen deze tips een verschil maken en u helpen beter met uw aandoening om te gaan.