Haal het beste uit uw tijd met uw arts

Er zijn voorbereidingen die u kunt doen om zo veel mogelijk uit de tijd met uw arts te halen

Tips voor een goede voorbereiding op het consult

Even de tijd nemen om u voor te bereiden op een bezoek aan uw arts kan nuttig zijn, vooral als u zenuwachtig of ongerust bent om een bepaalde reden. Omdat afspraken vaak kort zijn kan een beetje voorbereiding u helpen om zoveel mogelijk voordeel te halen uit uw tijd met uw arts. Weet u niet waar u moet beginnen? Deze tips kunnen u helpen:

1. Houd een duidelijk doel voor ogen

Misschien hebt u de indruk dat uw behandeling niet werkt en wilt u iets nieuws proberen. Misschien bent u bezorgd over bijwerkingen of bent u wat neerslachtig. Wat u ook dwarszit, u haalt meer uit een afspraak als u een duidelijk doel voor ogen hebt: wat is precies uw hulpvraag? Bedenk ook vooraf wat u het belangrijkste vindt bij de behandeling van uw psoriasis, dan kan uw arts u gerichter adviseren.

2. Noteer uw vragen vooraf

Denk voordat u naar de afspraak gaat na over de vragen die u wilt stellen en schrijf ze op. Zo bent u er zeker van dat u geen belangrijke vragen of problemen bent vergeten. Wees niet bang om zoveel vragen te stellen als u nodig vindt. Noteer indien mogelijk ook de redenen waarom u deze informatie wilt hebben in het geval uw arts u vraagt waarom u zich over iets zorgen maakt. Ook is het normaal om antwoorden en adviezen van uw arts gedurende uw consult op te schrijven. Het is vaak onmogelijk om alles te onthouden.

Het opschrijven van veranderingen, zoals opvlammingen of andere zaken die uw psoriasis verergeren is belangrijke informatie. Deel dit soort zaken altijd met uw arts

Een consult met uw arts is doorgaans niet lang, wees goed voorbereid en noteer uw vragen

3. Lees over psoriasis

Gewoon meer weten over psoriasis helpt u de informatie van uw arts te begrijpen. Meer lezen over psoriasis voor uw bezoek kan daarom een groot verschil maken. Vergeet echter niet dat er ook veel onjuiste informatie op het internet staat en controleer daarom samen met uw arts wat u hebt gelezen. U kunt ook uw arts vragen welke websites hij of zij aanbeveelt.

4. Maak vooraf een lijst van uw medicijnen

Stel een lijst op van alle medicijnen die u gebruikt, ook producten die u gebruikt zonder recept. Sommige medicatie kan van invloed zijn op uw psoriasis. Het is goed mogelijk dat uw arts u hiernaar zal vragen en dan is een volledige lijst heel handig.

5. Houd een symptomendagboek bij

Het is nuttig om op te schrijven welke symptomen van psoriasis u ervaart én het is belangrijk om te noteren hoe u zich voelt. Veranderingen, opvlammingen, of andere zaken die uw psoriasis mogelijk verergeren zijn belangrijke dingen om te weten voor uw arts.

6. Vraag om een langere afspraak indien nodig

Als u veel vragen hebt en zich zorgen maakt over te weinig tijd om alles te bespreken, kunt u de doktersassistent bij het maken van de afspraak vertellen dat u waarschijnlijk meer tijd nodig hebt.

7. Vraag een vriend(in) of familielid om mee te gaan

Als u bang bent dat u vergeet wat gezegd wordt of gewoon steun nodig hebt, kunt u het beste iemand meenemen. Een goede vriend(in) of familielid kan u helpen herinneren aan bepaalde zaken tijdens het gesprek en het kan u helpen u meer op uw gemak te voelen.

8. Draag gemakkelijke kleren

Uw arts zal waarschijnlijk uw psoriasis willen onderzoeken, denk daarom na over welke kleding u aantrekt. Kies losse kleding die u ook snel aan en uit kunt doen, zodat dit zo min mogelijk tijd kost.

9. Neem een notitieboekje en pen mee

Neem een notitieboekje en een pen mee zodat u de antwoorden van de arts op uw vragen en zijn adviezen kunt noteren. Het is geen probleem dat u dingen opschrijft. Uw arts zal dat waarschijnlijk juist aanmoedigen.
De manier waarop u zich voorbereidt op uw afspraak hangt af van uzelf en uw persoonlijke situatie. Hopelijk helpen sommige tips u bij het voorbereiden en zorgen ze ervoor dat u het beste uit het bezoek aan uw arts haalt.