Een goede relatie met uw arts opbouwen

Psoriasis is een chronische aandoening, er zijn dan ook veel voordelen aan een goede relatie met uw arts.

De voordelen van een goede relatie met uw arts

Met uw psoriasis aan de slag gaan hoeft u niet alleen te doen. Naast vrienden, familie, collega's en praatgroepen, kan het opbouwen van een goede relatie met uw arts een grote stimulans zijn en u helpen om goed om te kunnen gaan met uw aandoening.

Een open en eerlijke dialoog

Een goede relatie opbouwen is belangrijk omdat het een open en eerlijke dialoog mogelijk maakt. Hoe beter u zich voelt wanneer u met uw arts praat, hoe groter de kans dat u kunt uitleggen wat er aan de hand is en hoe u zich daadwerkelijk voelt. Uw arts kan ook een goed advies en een juiste behandeling bieden als hij of zij een volledig beeld heeft gekregen van uw situatie.
Dat is niet altijd gemakkelijk. Iedereen is anders en dus zijn er veel redenen waarom de relatie minder goed kan zijn.

Het is goed om te onthouden dat wat belangrijk is voor u, ook belangrijk is voor uw arts


Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van uw situatie, zodat u samen de beste keuzes kunt maken.

Het kan zijn dat u zich wat ongemakkelijk voelt bij uw arts. Deze tips kunnen u helpen uw gesprek goed voor te bereiden om zo het beste uit het gesprek te kunnen halen.

1. Geef het aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg

Tijdens een afspraak met de arts wordt er vaak veel in korte tijd besproken. Hierdoor kan het gebeuren dat u bepaalde zaken niet goed begrijpt. Aarzel niet om te vragen of uw arts het nog een keer wil uitleggen. Soms kan uw arts het ook voor u uittekenen of afbeeldingen gebruiken voor een toelichting. Misschien kunt u daarnaast een afspraak maken met een verpleegkundige die alles nog eens rustig met u kan doornemen.

2. Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft en voorbereid bent om alles wat voor u van belang is met uw arts te kunnen bespreken

Laat u niet afschrikken door een volle wachtkamer. Hoewel artsen inderdaad vaak erg druk zijn, proberen zij u toch genoeg tijd te geven. Als u veel te bespreken heeft, is het misschien verstandig om te vragen of u een dubbele afspraak kunt maken (bijvoorbeeld 20 minuten in plaats van 10 minuten, de lengte van een consult kan per instelling verschillen). Het kan ook helpen om voorafgaand aan het gesprek een aantal vragen op te schrijven. Dan hoeft u tijdens het consult niet na te denken over de vragen die u wilt stellen en kunt u zich volledig richten op de antwoorden van de arts. Hierdoor weet u ook zeker dat u na afloop alle vragen gesteld heeft.
Het goede nieuws is dat het waarschijnlijk minder tijd kost om een goede relatie op te bouwen met uw arts dan u denkt.

3. Spreek uw ervaringen met medicatie of uw angst voor bijwerkingen uit

Als u zorgen heeft over mogelijke bijwerkingen van de voorgeschreven behandeling, vertel dit dan aan de arts tijdens het gesprek. Misschien kan uw arts direct uw zorgen wegnemen of samen met u naar een oplossing zoeken.

4. Geef het bij het maken van de afspraak aan als u een voorkeur hebt voor een vrouwelijke of mannelijke arts

Het is geen enkel probleem om aan te geven dat u liever een vrouwelijke dan een mannelijke arts heeft of andersom. Niet overal zijn zowel vrouwelijke als mannelijke artsen aanwezig, maar als u een sterke voorkeur heeft, geef het dan in ieder geval aan bij het maken van de afspraak.

5. Toon de informatie van internet

Als u vragen heeft over informatie die u op het internet heeft gevonden, dan is het een goed idee om die uit te printen en mee te nemen naar uw arts. Het is ook verstandig om de arts te vragen of de websites die u bekeken heeft betrouwbaar zijn of vraag uw arts welke websites hij of zij u aanbeveelt. Probeer wel specifiek te zijn en niet met stapels papier te komen.

6. Maak aantekeningen tijdens het gesprek

Het is geen enkel probleem om op te schrijven wat uw arts u vertelt. Sterker nog, waarschijnlijk vindt uw arts het alleen maar verstandig! U kunt ook iemand meenemen naar de afspraak. Hij of zij onthoudt misschien dingen die u vergeten bent of die u niet gehoord heeft.

7. Uw arts luistert naar u

Wanneer uw arts aan het typen is tijdens het consult, betekent dit niet dat hij/zij niet naar u luistert. Het betekent dat hij/zij uw verhaal zo goed mogelijk vastlegt in het dossier en dat er juist heel goed naar u geluisterd wordt. Dus laat u niet afleiden door het getyp.

8. Een nieuwe arts

Voordat u een afspraak met een voor u nieuwe arts heeft, zal hij/zij eerst uw dossier bestuderen. Dus uw nieuwe arts weet al meer over u dan u zou denken. Het goede nieuws is dat u waarschijnlijk niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met het uitleggen van uw situatie. Uiteraard heeft de nieuwe arts een eigen aanpak, het kan geen kwaad om uw arts te vragen wat zijn/haar insteek is bij de behandeling van psoriasis, vraag wat hij/zij belangrijk vindt. 

Bovenstaande punten kunnen u helpen om het beste uit een bezoek aan uw arts te halen. Iedereen is natuurlijk anders, maar door tijd te nemen om na te denken over wat u wilt bereiken in het gesprek met uw arts, kan veel verschil maken.