Uw psoriasis op een zijspoor zetten

Wist u dat uw levensstijl uw psoriasis positief of negatief kan beïnvloeden?

Impact van psoriasis beperkt houden

Hoewel psoriasis nog niet te genezen is, kunnen sommige keuzes in uw levensstijl, naast de verschillende behandelingen, helpen om de impact van uw aandoening zo klein mogelijk te maken.

Streef naar een gezond gewicht

De meeste wetenschappelijke studies tonen geen direct verband tussen dieet en psoriasis of psoriasis arthropathica. Als u psoriasis hebt, raden artsen echter meestal wel aan om evenwichtig en gezond te eten zodat het risico op hartaandoeningen, diabetes en andere geassocieerde gezondheidsproblemen zo klein mogelijk wordt.
Zwaarlijvige mensen hebben doorgaans sneller last van psoriasis in de huidplooien, wat zeer pijnlijk en vervelend kan zijn. Een gezond gewicht helpt u om u zowel fysiek als mentaal goed te voelen en kan het risico op gerelateerde ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen minimaliseren. Tot slot werkt sommige medicatie minder goed wanneer mensen zwaarder zijn.

"Met de juiste behandeling en de kennis van de factoren die uw aandoening verergeren, is het mogelijk om symptomen onder controle te houden en een normaal en comfortabel leven te leiden (met psoriasis)"


Een gezonde levensstijl heeft meerdere voordelen, vooral bij psoriasis

Drink met mate

Zwaar alcoholgebruik kan psoriasis uitlokken; dit is in elk geval bij mannen aangetoond. Minder alcoholgebruik kan daarom een positieve impact hebben op uw psoriasis. Bovendien kan alcohol eventuele negatieve gevoelens (de psychologische impact van psoriasis) versterken indien men veel drinkt.

Probeer niet te roken

Roken kan ook een trigger van psoriasis zijn. Onderzoek suggereert dat psoriasis pustulosa op handen en voeten meer voorkomt bij rokers of mensen die ooit hebben gerookt. Hoewel nog niet bewezen is dat roken psoriasis veroorzaakt, is er uit onderzoeken wel een mogelijk verband gezien tussen roken en het krijgen van ernstige psoriasis.
Psoriasis is een levenslange aandoening, maar met de juiste behandeling, hulp en kennis van de factoren die de aandoening verergeren, is het over het algemeen mogelijk om de symptomen in zekere mate onder controle te houden en een comfortabel leven te leiden.