Psoriasis op de handen en nagels aanpakken

Lees de adviezen over psoriasis op handen en nagels

Symptomen, tips en adviezen

Algemene symptomen en voorzorgsmaatregelen

Psoriasis kan op elk deel van de huid verschijnen, ook op handen en nagels, waardoor dagelijkse activiteiten of bepaalde taken moeilijk uit te voeren kunnen zijn. Daarnaast bestaat er een andere vorm van psoriasis: de pustulaire variant van psoriasis. Bij deze vorm van psoriasis ontstaat een aantal kleine pustels (met of zonder schilfers, roodheid en korsten) op de handpalmen (of voetzolen). Hoewel de pustels er als een infectie uitzien, zijn ze dat niet. De pustels zijn steriel. Dit betekent dat er geen bacteriën in zitten en er dus geen sprake is van infectie. De handen kunnen geïrriteerd en zeer pijnlijk zijn.

Omgaan met psoriasis op handen en nagels kan moeilijk zijn omdat de plaques vaak zichtbaarder zijn dan die op andere delen van het lichaam of de hoofdhuid. Handen zijn ook zeer belangrijk bij lichamelijk contact, zoals handen schudden in privé - en zakelijke situaties.

Algemene symptomen van psoriasis van handen en nagels

Psoriasis kan op de rug van de handen verschijnen, maar het komt meestal voor op de handpalmen. Als de handpalm is aangedaan, gaat de huid gemakkelijk open zodat bacteriën kunnen binnendringen en een vicieuze cirkel van ontsteking en infectie kunnen veroorzaken. 
  • In 25-50% van de gevallen tast psoriasis op de handen ook de nagels aan.
  • Putjes in de nagels is het meest voorkomende kenmerk.
  • De nagels kunnen wit en dik worden en door de droogheid kunnen er strepen over de nagel verschijnen. 
  • Wanneer de nagelriemen zijn aangetast, vormen deze niet langer een beschermende barrière.
  • De ontsteking kan zich uitbreiden onder de nagels.

In 25-50% van de gevallen van psoriasis (vulgaris) zijn ook de nagels aangetast.

Behandelopties en maatregelen

Praat met uw arts over uw psoriasis op handen en nagels en over de mogelijke behandelopties. Hij/zij kan u misschien ook helpen met eenvoudige maatregelen die u kunt nemen.
Het kan helpen om handschoenen te dragen om uw huid te beschermen tegen vuil, chemicaliën of vloeistoffen. Als uw arts handschoenen aanraadt, is het belangrijk om deze regelmatig te vervangen en ze niet continue te dragen, want de huid heeft lucht nodig om te genezen.

Vergeet niet dat rubberen handschoenen een reactie kunnen uitlokken, vanwege de stoffen die hierin zitten. Als de handschoenen irritatie of zweet veroorzaken, draag er dan katoenen handschoenen onder.

Verzorg uw handen en nagels goed

Als u nagelpsoriasis hebt, moet u uw nagels zo droog mogelijk houden. Probeer telkens wanneer u uw handen wast het uiteinde van uw vingers goed af te drogen om het vocht te absorberen dat anders onder de nagels binnendringt.

U kunt het beste uw nagels kort houden omdat lange nagels gevoeliger zijn voor infectie. Het is ook beter om een nagelknipper te gebruiken in plaats van een nagelschaar. Nagels mogen niet worden gevijld. Wees ook altijd voorzichtig bij het manicuren van uw nagels, vooral als u de nagelriemen behandelt.