Psoriasis op benen en voeten

Lees de adviezen over psoriasis op benen en voeten

Symptomen, tips en adviezen

De symptomen van psoriasis kunnen verschillen, afhankelijk van welk lichaamsdeel is aangedaan. Bespreek uw psoriasis met uw arts, die u de juiste behandeling kan voorschrijven en u kan helpen beter om te gaan met de aandoening.

Symptomen en behandeling van psoriasis op de benen

Het komt vaak voor dat mensen op de benen verschillende plekken hebben met een ovale of onregelmatige vorm. Soms vormen meerdere plekken samen één grote plek. Plekken op schenen en knieën jeuken vaak erg. Als de plekken zich op plaatsen bevinden waar de gewrichten bewegen, kunnen de plekken opengaan. Het kan helpen om plekken extra goed te verzorgen door de huid te verzachten met een hydraterende crème of zalf.
Hoge temperaturen en lang staan kunnen psoriasisplekken op uw benen verergeren. Aan het einde van de dag kunnen de enkels ook opzwellen door een slechtere bloedsomloop waardoor de plekken groter kunnen worden. Als dat zo is kunt u de druk verminderen door af en toe uw knieën te buigen, zodat het bloed beter doorstroomt.

Lang staan of hoge temperaturen kunnen de aderen doen zwellen waardoor er meer druk op de huid ontstaat

Symptomen en behandeling van psoriasis op de voeten

Op voeten (en handen) komt vaak een schilferende (hyperkeratotische) vorm van psoriasis voor. De voetzool/handpalm en de zijkanten van de tenen/vingers zijn vaak aangedaan. Als de huid op de tenen en de hielen is aangedaan, kan dit een pijnlijke, gebarsten huid tot gevolg hebben.
Een andere vorm is de zogenaamde pustulaire variant van psoriasis. Bij deze vorm van psoriasis ontstaat een aantal kleine pustels (met of zonder schilfers, roodheid en korsten) op de voetzolen (of handpalmen). Hoewel de pustels er als een infectie uitzien, zijn ze dat niet. De pustels zijn steriel. Dit betekent dat er geen bacteriën in zitten en er dus geen sprake is van infectie. De voeten kunnen geïrriteerd en zeer pijnlijk zijn.
Het probleem is erger voor mensen met platvoeten, lange mensen of mensen met overgewicht, of mensen die vanwege hun beroep lang moeten staan.

Uw voeten verzorgen

Een goede dagelijkse hygiëne is heel belangrijk bij psoriasis op de voeten. Schoenen moeten licht en comfortabel zijn. Kies schoenen die uw voeten koel en droog houden en die van ademend materiaal gemaakt zijn.
Vermijd schoenen met puntige tenen en schoenen die van kunststof gemaakt zijn.
Houd uw voeten warm in de winter, vooral als u een slechte bloedsomloop hebt in uw benen en u snel koude voeten hebt.
In de zomer is een dagelijks voetbad aangeraden.