Psoriasis is persoonlijk

Ken de belangrijkste feiten over psoriasis

De juiste behandeling voor u

Als u eenmaal psoriasis hebt, mag u ervan uitgaan dat het voor de rest van uw leven in meer of mindere mate blijft opkomen en weggaan. Hoewel er nog geen behandeling is die psoriasis geneest, is het over het algemeen mogelijk om het in zekere mate te beheersen en de impact van de ziekte te beperken met een goede behandeling die op de juiste manier wordt toegepast. Het is goed om enkele basiszaken over psoriasis te weten, zodat u inzicht krijgt in uw eigen situatie.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening waarbij de huidcellen te snel worden aangemaakt. Het immuunsysteem (het eigen afweersysteem van het lichaam) stuurt verkeerde signalen naar de huid, waardoor nieuwe huidcellen in enkele dagen worden aangemaakt in plaats van in enkele weken. De buitensporige groei van huidcellen veroorzaakt psoriasisplekken. Deze plekken hebben drie kenmerkende eigenschappen: schilfering, verdikking en ontsteking (roodheid). Het is belangrijk om te weten dat de snellere celgroei niets te maken heeft met kanker.

Iedereen zal psoriasis anders ervaren. Sommige mensen hebben alleen last van milde symptomen met af en toe plekken en jeuk, terwijl anderen ernstigere symptomen ervaren. Ook verschilt het per persoon hoe ernstig men de psoriasis ervaart, de een kan beter leven met kleine of grote plekken dan de ander.

Schattingen variëren, maar 5 tot 30% van de mensen met psoriasis kan ook last krijgen van gewrichtspijn (artritis psoriatica). Bespreek het met uw arts als u last heeft van uw gewrichten en leg uit waarom u dit vertelt.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Het is een complexe aandoening met vele mogelijke oorzaken, zoals een familiaire achtergrond (erfelijkheid), het afweersysteem van het lichaam, de omgeving en psychologische factoren. Deze factoren wijzigen bij psoriasis de ontwikkeling van de huidcellen, ze versnellen de aanmaak en afschilfering van huidcellen.

Het is belangrijk te weten dat psoriasis niet besmettelijk is. U hebt het niet van iemand gekregen en u kunt het ook niet doorgeven via bijvoorbeeld aanraking, zwemmen in hetzelfde zwembad of intiem contact.

Hoeveel mensen hebben psoriasis?

Iedereen kan psoriasis krijgen. Het komt even vaak voor bij mannen en vrouwen en treft ongeveer 2 tot 3% van de wereldbevolking. 
Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar er zijn leeftijden waarop het vaker wordt vastgesteld. De Nederlandse vereniging van huidartsen (NVDV: Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie) geeft aan dat het relatief veel voorkomt bij een leeftijd van 16-21 jaar en 57-60 jaar.

Aanpakken van psoriasis

Hoewel psoriasis nog niet te genezen is, zijn er wel mogelijkheden om de symptomen zoals de jeuk, roodheid en schilfering, zo veel mogelijk te beperken, al kiest niet elke persoon met psoriasis ervoor om de aandoening te behandelen.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten psoriasisbehandelingen die op verschillende manieren werken. Voor bepaalde delen van het lichaam kunnen specifieke behandelingen nodig zijn. Psoriasis kan op elk lichaamsdeel verschijnen – ook handen, benen, voeten, huidplooien, hoofdhuid, gezicht of nagels – en de symptomen kunnen afhangen van de plek waar de psoriasis aanwezig is.

Gebruikelijke behandelvormen voor psoriasis zijn:

  • Lokale behandelingen die rechtstreeks op de huid worden aangebracht en door een arts worden voorgeschreven. Dat zijn: lokale corticosteroïden, vitamine D-afgeleiden, lokale afgeleiden van vitamine A, salicylzuur, ditranol, koolteer en gecombineerde producten zoals een corticosteroïd en een vitamine D-afgeleide of een corticosteroïd en salicylzuur in een vaste dosis.
  • Systemische behandelingen die niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht maar op andere manieren worden toegediend, zoals tabletten, injecties of infusies. Deze behandelingen bestaan uit middelen die het lichaamseigen afweersysteem verminderen, middelen die de celgroei remmen en pillen met een van vitamine A-afgeleide werkzame stof. Een speciaal type systemische behandelingen zijn de zogenaamde biologicals die zich op bepaalde eiwitten in het immuunsysteem (het eigen afweersysteem) richten.
  • Lichttherapie bestaat uit een aantal behandelingen met een lichttype dat ultraviolette straling of UV wordt genoemd.

Naast behandelingen op recept gebruiken mensen met psoriasis ook vaak verschillende soorten lokale producten die de huid helpen hydrateren en bepaalde symptomen kunnen verminderen. Dat zijn bijvoorbeeld badolie/douchezepen en hydraterende crèmes (of zalven).

Omgaan met psoriasis

Iedereen gaat anders om met psoriasis en de behandeling moet worden gekozen op basis van gesprekken tussen uzelf en uw arts.

Een behandeling die bij de ene persoon werkt, hoeft bij de andere persoon niet te werken. Soms is een behandeling die eerder wel bij iemand werkte niet de juiste keuze voor deze persoon in de toekomst.

Probeer dus samen met uw arts de juiste behandeling voor u te vinden.