Psoriasis: alles op een rij

Psoriasis feiten op een rij

Na de diagnose: informatie over psoriasis

Wanneer uw arts voor het eerst de diagnose psoriasis stelt, kan dat een heftige boodschap zijn. Enerzijds bent u misschien opgelucht te horen dat uw aandoening een naam heeft en dat er behandelingen voor bestaan. Anderzijds gaat deze opluchting bij veel mensen gepaard met gevoelens van angst, onzekerheid en zelfs boosheid.

"Iedereen zal psoriasis anders ervaren. Sommige mensen hebben alleen last van milde symptomen met af en toe plekken en jeuk, terwijl anderen ernstigere symptomen ervaren"


Als u psoriasis hebt, betekent dit niet dat u er niets aan kan doen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de aandoening, zodat u de juiste informatie heeft om uw psoriasis zo goed mogelijk onder controle te houden.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening waarbij de huidcellen te snel worden aangemaakt.
Psoriasis is een aandoening waarbij het immuunsysteem een rol speelt. Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem van ons eigen lichaam met als doel het lichaam te beschermen tegen indringers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Daarnaast ruimt ons immuunsysteem ook afvalstoffen of zieke lichaamscellen op. Bij psoriasis stuurt het immuunsysteem verkeerde signalen naar de huid, waardoor nieuwe huidcellen in enkele dagen worden aangemaakt in plaats van in enkele weken. 

De buitensporige groei van huidcellen veroorzaakt psoriasisplekken. Deze plekken hebben drie kenmerkende eigenschappen: schilfering, verdikking en ontsteking (roodheid). Het is belangrijk om te weten dat de snellere celgroei niets te maken heeft met kanker.

ledereen zal psoriasis anders ervaren. Sommige mensen hebben alleen last van milde symptomen met af en toe plekken en jeuk, terwijl anderen ernstigere symptomen ervaren. Ook verschilt het per persoon hoe ernstig men de psoriasis ervaart, de een kan beter leven met kleine of grote plekken dan de ander. 

Schattingen variëren, maar tussen de 5 tot 30% van de mensen met psoriasis kan ook last krijgen van gewrichtspijn (artritis psoriatica).
Bespreek het met uw arts als u last heeft van uw gewrichten en leg uit waarom u dit vertelt. 

Zie in deze animatie de vergelijking tussen normale celdeling en celdeling bij psoriasis

In de animatie hierboven ziet u de snelheid van aanmaak van nieuwe huidcellen in de normale huid en in de psoriasis huid. Normaal gesproken duurt het zo'n 28 dagen voor nieuwe huidcellen om te worden aangemaakt, uit te rijpen naar de oppervlakte en af te schilferen. Bij de psoriasishuid gaat deze vernieuwing veel sneller: in slechts een kleine week vindt de aanmaak en (door de snelheid onvolledige) uitrijping van een nieuwe huidcel plaats. Hierdoor ontstaan de typische klachten zoals de huidverdikking, schilfering en (onderliggende) ontsteking.

Hoeveel mensen hebben psoriasis?

Iedereen kan psoriasis krijgen. Het komt even vaak voor bij mannen en vrouwen en treft ongeveer 2 tot 3% van de wereldbevolking. 
Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar er zijn leeftijden waarop het vaker wordt vastgesteld. De Nederlandse vereniging van huidartsen (NVDV: Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie) geeft aan dat het relatief veel voorkomt bij een leeftijd van 16-21 jaar en 57-60 jaar.
Meer weten over psoriasis kan helpen de aandoening onder controle te krijgen

Wat is de oorzaak van psoriasis?

De precieze oorzaak van psoriasis is nog niet bekend. Het is een complexe aandoening met vele mogelijke oorzaken, zoals een familiaire achtergrond (erfelijkheid), het afweersysteem van het lichaam, de omgeving en psychologische factoren. Deze factoren wijzigen bij psoriasis de ontwikkeling van de huidcellen, ze versnellen de aanmaak en afschilfering van huidcellen.
Het is belangrijk te weten dat psoriasis niet besmettelijk is. U hebt het niet van iemand gekregen en u kunt het ook niet doorgeven via bijvoorbeeld aanraking, zwemmen in hetzelfde zwembad of intiem contact.