Inzicht in psoriasis

Weet waar u mee te maken kunt krijgen bij psoriasis

De verschillende vormen van psoriasis

Er wordt vaak gedacht dat er maar één soort psoriasis is, maar er bestaan verschillende vormen. Ook de behandelingen kunnen per vorm verschillen.

Plaque psoriasis of psoriasis vulgaris

Deze vorm komt het meest voor en treft ongeveer 80% van de mensen met psoriasis. De plekken kunnen overal voorkomen maar verschijnen het vaakst op ellebogen, knieën, rug en hoofdhuid. De symptomen zijn verdikte rode plekken met zilverwitte schilfers die regelmatig loslaten.
80% van de mensen met psoriasis heeft psoriasis vulgaris
infograpic
Alle mensen met psoriasis Psoriasis vulgaris

Psoriasis capitis (psoriasis op de hoofdhuid)

Deze vorm treft 50% tot 80% van de mensen met psoriasis en heeft dezelfde symptomen als plaque psoriasis. Psoriasis op de hoofdhuid kan zeer mild zijn, met lichte, fijne schilfering. Het kan ook ernstig zijn met dikke, korstige plekken die de volledige hoofdhuid bedekken en zich achter de haarlijn verspreiden naar het voorhoofd, de achterkant van de nek en rond de oren.
Psoriasis capitis (psoriasis op de hoofdhuid) komt voor bij 50 tot 80% van de mensen met psoriasis
infograpic
Alle mensen met psoriasis Psoriasis capitis

Psoriasis guttata (ook wel druppelpsoriasis genoemd)

Dit type treft ongeveer 10% van de mensen met psoriasis, vooral kinderen of adolescenten. Het verschijnt als kleine, rode schilferige plekken, alsof rode waterdruppels over het lichaam zijn gespat. Psoriasis guttata wordt vaak uitgelokt door een keelinfectie veroorzaakt door streptokokken. Milde gevallen kunnen verdwijnen zonder behandeling, maar kunnen wel op een ander moment in het leven terug keren. Psoriasis guttata kan zich ontwikkelen tot plaque psoriasis (de meest voorkomende vorm van psoriasis).
Psoriasis guttata (druppel psoriasis) komt voor bij ongeveer 10% van de mensen met psoriasis
infograpic
Alle mensen met psoriasis Psoriasis guttata

Psoriasis pustulosa

Psoriasis waarbij pusblaasjes op de huid verschijnen. Deze blijven meestal beperkt tot de handpalmen en voetzolen. De meest ernstige vorm van dit type psoriasis is gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis. Hierbij verschijnen de pusblaasjes over het hele lichaam en breiden zich snel in aantal uit. Deze vorm treedt op in aanvallen én kan overgaan in gewone psoriasis, of spontaan verdwijnen

Psoriasis is een overkoepelende naam waarbinnen verschillende vormen van psoriasis vallen. Om uw symptomen goed te begrijpen kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over deze verschillende vormen van psoriasis.


Er zijn verschillende vormen van psoriasis met elk eigen kenmerken.

Psoriasis inversa (ook wel omgekeerde psoriasis genoemd)

Deze vorm van psoriasis komt minder vaak voor en verschijnt meestal in de plooien zoals oksels, liezen, onder de borsten rond de geslachtsdelen en billen. Het ziet eruit als helderrode, gladde plekken met minder tot geen schilfering Het kan verergeren door zweet en wrijving van de huid op bepaalde plekken.

Psoriasis arthropathica (ook wel artritis psoriatica genoemd)

Ongeveer 5 tot 30% van de mensen met psoriasis kan ook psoriasis arthropatica ontwikkelen. De symptomen zijn, naast het hebben van psoriasisplekken op de huid; pijn, stijfheid en zwellingen in en rond de gewrichten. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar treedt meestal op rond de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Zowel erfelijkheid als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van deze vorm van psoriasis. Psoriasis arthropathica wordt, net als reumatoïde artritis, meestal door de reumatoloog behandeld.

Psoriasis unguïum (nagelpsoriasis)

Bij veel mensen met psoriasis zijn ook de nagels aangetast. Psoriasis unguïum komt voor bij ongeveer 25-50% van de mensen die ook een andere vorm van psoriasis hebben. Nagelpsoriasis kan voorkomen op de handen en voeten. Vaak zitten er putjes in de nagel (nagelplaat) en zijn er witte en/of geel-bruine verkleuringen te zien.
De nagel lijkt soms op een kalknagel, maar het verschil met een kalknagel is dat deze vaak een brokkelige structuur heeft. De nagel kan geheel of gedeeltelijk los laten. Het is belangrijk een nagel met psoriasis goed schoon en kort te houden omdat deze nagels gevoeliger zijn voor infecties door gisten of bacteriën en door schade kan de nagelpsoriasis verergeren.

Ongeveer 5 tot 30 % van de mensen met psoriasis heeft ook artritis psoriatica (psoriasis met gewrichtsklachten)
infograpic
Alle mensen met psoriasis Artritis psoriatica

Erythrodermische psoriasis

Deze vorm komt zelden voor. De huid is bij deze vorm van psoriasis van top tot teen bedekt door psoriasisplekken. Dit is een van de meest ernstige vormen van psoriasis en kan levensbedreigend zijn omdat een groot deel van de huid is aangedaan en de huid daardoor zijn functie niet meer kan vervullen (bijvoorbeeld temperatuurregulering, bescherming).