Negeer de neiging om te krabben

Er zijn mogelijkheden om de jeuk zo goed mogelijk onder controle te krijgen.

Houd uw jeuk onder controle

Psoriasis en huidirritatie gaan vaak samen en veel mensen melden dat ze regelmatig last hebben van jeukende huid. Maar u kunt enkele maatregelen nemen om deze symptomen aan te pakken en ze onder controle te houden. Hier vindt u zeven eenvoudige tips die veel verschil kunnen maken:

1. Zorg ervoor dat u uw psoriasis behandelt

Om iets te doen aan de jeuk moet u de onderliggende oorzaak aanpakken: uw psoriasis. Verzachtende crèmes of zalven kunnen de huid helpen kalmeren en hydrateren. Daarnaast bevatten veel behandelingen op basis van crème, emulsie/oplossing, gel, lotion of zalf, ingrediënten die jeuk tegengaan doordat ze de ontsteking verminderen. Daarnaast is het belangrijk dat u bij uw arts aangeeft wat u het belangrijkst vindt bij de behandeling van psoriasis, dan zal uw arts hier rekening mee kunnen houden in het behandelplan. In het geval u erg last hebt van jeuk, dan kunt u aangeven dat u het liefst eerst van de jeuk  verlost wilt zijn en daarna bijvoorbeeld de zichtbaarheid van de plekken wilt
aanpakken, of de schilfering et cetera.

U kunt enkele maatregelen nemen om jeuk en een irriterende huid aan te pakken en onder controle te houden.


Een kalmerend bad met badolie kan de jeuk verminderen

2. Neem een kalmerend bad

Neem een kalmerend bad met lauw water en badolie. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en probeer uw huid droog te deppen in plaats van te wrijven. Smeer daarna voorzichtig uw huid in met een verzachtende crème of zalf.

3. Kalmeer de huid

Leg een koud kompres op de plek waar het jeukt. Flinke jeuk gaat vaak gepaard met een branderig gevoel. De huid koelen kan de drang tot krabben verminderen.

4. Laat uw huid niet te droog worden

Hydrateer geregeld uw huid met verzachtende crème of zalf, omdat droge huid meer jeukt dan gehydrateerde huid.
Droge lucht in de winter kan uw jeuk soms verergeren, vooral als uw huis centrale verwarming heeft. Dat kan uw huid uitdrogen. Hydrateer uw huid daarom goed en overweeg een luchtbevochtiger, vooral in de winter. In de zomer kan de airconditioning een vergelijkbaar effect van uitdroging veroorzaken.

5. Kleren en schoenen

Draag lichte en ademende kleding die uw huid niet irriteert. Vermijd synthetische stoffen die transpiratie belemmeren en kunnen irriteren bij contact met de huid. Probeer ook nauwe kleding te vermijden. Draag liefst kleren van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen en zijde.
Als uw voeten zijn aangedaan, kies dan schoenen die uw voeten koel en droog houden. Vermijd kunststof schoenen en probeer geen schoenen te dragen met puntige tenen omdat deze uw huid en botten kunnen beschadigen. Vermijd ook sokken, leggings of nylonkousen van synthetisch materiaal.

6. Denk aan het effect van krabben

Weersta de drang tot krabben door te denken aan het lange termijn effect van krabben. Op korte termijn biedt het wellicht enkele seconden verlichting, maar hierdoor kunt u wel langer last houden van uw plekken. Door te krabben kan uw psoriasis verergeren, daarnaast kan uw huid ook verder ontsteken en kunnen er beschadigingen ontstaan die nog pijnlijker kunnen zijn. Dat kan ervoor zorgen dat u meer stress krijgt, waardoor uw symptomen kunnen verergeren.

7. Vraag een arts om hulp

Als u veel last heeft van de jeuk, bespreek het probleem dan met uw arts. Hij of zij kan u een alternatieve behandeling aanraden voor uw huidaandoening of kan u misschien in contact brengen met een praatgroep waarin u tips en adviezen kunt uitwisselen met mensen in een vergelijkbare situatie.
Hopelijk kunnen deze zeven eenvoudige tips u helpen als u veel last heeft van jeuk. Het belangrijkste is dat u niet vergeet dat u niet de enige bent met deze klachten en dat er hulp beschikbaar is.