Informatie over krabben bij jeuk

Het is logisch dat u wilt krabben bij jeuk, maar bij psoriasis is dit niet verstandig

Gefrustreerd door jeuk? U bent niet de enige

Van alle psoriasisgerelateerde symptomen is het meest vervelende wel de jeuk. Bovendien geeft 70- 80% van de mensen met psoriasis aan dat ze last hebben van matig tot ernstige jeuk.
Jeuk, ook pruritus genoemd, is een gevoel dat een bijna onweerstaanbare drang tot krabben veroorzaakt. Het kan veel oorzaken hebben, waaronder huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken raakt of door andere algemene ziekten.
Als de huid ontstoken raakt, geeft het lichaam een aantal stoffen vrij in de huid waardoor ze begint te jeuken. Ook door droogheid kan uw huid beginnen te jeuken.

Wanneer u aan beschadigde huid krabt, stopt het genezingsproces.


Het is bekend dat krabben bij jeuk door psoriasis alleen tijdelijke verlichting brengt, op de lange termijn zal het de psoriasis kunnen doen verergeren

De ernst van de jeuk kan variëren


Bij mensen met psoriasis kan de uitgebreidheid van jeuk of irritatie variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van hoe erg de huid is aangetast. Bij sommigen blijft de jeuk beperkt tot een bepaalde plek, terwijl bij anderen de jeuk zich over het hele lichaam verspreidt.
Ook de ernst van jeuk kan aanzienlijk verschillen en lijkt niet in verband te staan met de ernst van de psoriasis. Hoewel sommige mensen alleen matige jeuk ervaren, melden anderen ernstige jeuk waardoor ze tot bloedens toe gaan krabben.
Krabben biedt alleen tijdelijke verlichting en het is een feit dat uw huid daardoor nog meer zal ontsteken. Hierdoor krijgt u misschien nog meer stress door uw psoriasis en kunnen uw symptomen verergeren.

Weersta de drang tot krabben

Naast het feit dat door krabben uw psoriasis kan verergeren, verstoort het ook de genezing van de huid. Wanneer u aan beschadigde huid krabt, stopt het genezingsproces. Dus, om uw symptomen te verbeteren, is het heel belangrijk dat u de jeuk probeert te verminderen.
Als u veel last heeft van jeuk, bespreek dit dan met uw arts; leg uit waar het jeukt, hoelang het duurt, hoe intens de jeuk is en wat u doet om het te verzachten.