Haal de last van uw schouders

Probeer uzelf niet te isoleren als gevolg van uw huidaandoening, er zijn waarschijnlijk meer mensen die u willen helpen dan u denkt

Het belang van contact met familie of vrienden

Studies tonen aan dat mensen met psoriasis een grotere kans hebben om zich gespannen te voelen of depressief te worden. Ook wijst onderzoek uit dat mensen met psoriasis vaker last kunnen hebben van slaapproblemen. Als u stress en/of depressie ervaart door dagelijks met psoriasis te moeten omgaan, kunt u de neiging hebben om contact met familie en vrienden te vermijden. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen dat u er alleen voor staat met uw huidaandoening.

Door open te praten en tijd te nemen om uw aandoening uit te leggen, kunnen uw dierbaren u beter ondersteunen.


Bespreek het met uw arts indien u zich een langere periode verdrietig, neerslachtig of gespannen voelt

Probeer in contact te blijven

Als dit u bekend in de oren klinkt, is het belangrijk dat u weet dat eenzaamheid invloed kan hebben op stress en slaap, waardoor u uw symptomen nog heftiger kunt ervaren. Als u zich schaamt voor uw psoriasis kunt u de neiging hebben om het te verbergen, wat emotioneel vermoeiend kan zijn.
Probeer dus contact te houden en doe een beroep op de steun van uw naasten. Door open te praten en tijd te nemen om uw aandoening uit te leggen, kunnen uw dierbaren u beter ondersteunen. Hoewel het misschien niet gemakkelijk is om mensen in vertrouwen te nemen, kunnen zij u zo wel beter begrijpen en daardoor ook helpen.
Als u zich over een langere periode verdrietig, wanhopig, huilerig of gespannen hebt gevoeld, is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken.