Vergroot uw zelfvertrouwen

Psoriasis kan veel impact hebben op uw dagelijks leven en op uw eigenwaarde. Er zijn dingen die u kunt doen om uw zelfvertrouwen te verhogen

Werken aan zelfvertrouwen

Omgaan met psoriasis kan soms op een emotionele achtbaan lijken. Behalve het omgaan met de jeuk en de pijn van uw aandoening, kunt u zich ook schamen over hoe u eruit ziet en u zorgen maken over hoe andere mensen zullen reageren.
Het is daarom niet verwonderlijk dat mensen met psoriasis soms zeggen dat ze zich gespannen, bezorgd, depressief, beperkt of beschaamd voelen door hun aandoening en dat deze gevoelens een negatieve invloed op hun leven kunnen hebben.

Zelfvertrouwen opbouwen

Uiteindelijk is wat u voelt over uzelf een weerspiegeling van wat er gebeurt op emotioneel niveau. U maakt zich waarschijnlijk meer zorgen over hoe uw huid eruitziet wanneer u zich in het algemeen minder goed in uw vel voelt. Zelfvertrouwen opbouwen kan daarom echt helpen.

Gevoelens van schaamte over uw psoriasis zijn best te begrijpen, maar dat betekent niet dat u er niets aan kan doen.

Er zijn manieren om aan uw zelfvertrouwen te werken

Zelfvertrouwen hebben betekent onder andere dat u accepteert wie u bent. De psoriasisplekken vormen maar een klein deel van uw uiterlijk, en uiterlijk vormt maar een klein deel van de persoon die u bent. Probeer daarom vanuit een breder perspectief naar uzelf te kijken. U hebt ongetwijfeld veel kwaliteiten. Naast uw uiterlijk kunnen bijvoorbeeld charme, intelligentie, vriendelijkheid en humor deel uitmaken van uw persoonlijkheid.

Als u op deze manier denkt, kan dat voorkomen dat u zich blind staart op het uiterlijk en u helpen om alles in het juiste perspectief te zien.

Probeer positief te blijven

Positief blijven is belangrijk voor uw zelfbeeld al was het maar om negatieve gevoelens op afstand te houden. Als we altijd kijken naar de negatieve kanten van een situatie kan dat slechte gevoelens in ons opwekken over wat er gebeurt. Dat leidt op zijn beurt tot nog meer nutteloze gedachten.
Probeer positief te blijven over uzelf en over de mensen om u heen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn technieken die u kunnen helpen om een positieve houding aan te nemen zoals:
  • Richt uw aandacht op wat u goed vindt aan uzelf

    Kijk elke ochtend in de spiegel en herinner uzelf eraan dat u een prachtige glimlach hebt, een warme persoonlijkheid, of dat u goed mensen aan het lachen kunt maken. Wanneer er dan later op de dag een negatieve gedachte over uw psoriasis in uw hoofd opkomt, kunt u er bewust voor kiezen om uzelf te herinneren aan uw vele positieve eigenschappen. Het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar vraag ook eens aan uw naasten wat zij waarderen aan uw persoonlijkheid. Het kan u positief verrassen en levert u meer inzicht op over uzelf.
  • De feel-goodfactor vinden

    Probeer er achter te komen welke dingen in uw leven u een positief en energiek gevoel geven. Dat kan gaan van vrienden ontmoeten, voetballen, naar een romantische comedy kijken tot dansen. Wat u ook graag doet, probeer het in te plannen in uw dagelijkse routine.
  • De positieve balans

    Steek meer tijd in zaken die u energie opleveren dan in zaken die u energie kosten. Wanneer u meer energie hebt, is het makkelijker om erop uit te gaan en dingen te doen waar u gelukkig van wordt.
Gevoelens van schaamte over uw psoriasis zijn heel begrijpelijk, maar dat betekent niet dat u er niets aan kunt doen.

Als de tips die u hier vindt en de steun van uw vrienden en familie niet voldoende helpen, is het verstandig om met uw arts te praten. Hij of zij kan u misschien helpen of u doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.