Psoriasis bespreken op de werkvloer

Het kan helpen uw directe collega’s te informeren over uw psoriasis en eventueel bepaalde vooroordelen weg te nemen

Advies over psoriasis bespreken met uw baas en collega’s

Psoriasis beïnvloedt het beroepsleven van vele mensen. U kunt te maken krijgen met de nieuwsgierigheid van collega's naar uw zichtbare psoriasisplekken.
Psoriasis kan ook tot gevolg hebben dat u afwezig bent op het werk door ernstige opvlammingen of emotionele problemen. Het is daarom goed om na te denken over de aanpak van mogelijke problemen, vragen of vooroordelen en collega's te informeren over uw aandoening.

Moet ik mijn collega's en mijn manager(s) vertellen over mijn psoriasis?

Dat is een persoonlijke beslissing. Dat kan afhangen van de ernst van uw psoriasis en de gevolgen ervan voor uw collega's en uw werk. Hoewel het niet gemakkelijk zal zijn, zal u waarschijnlijk ondervinden dat uw collega's u steunen als u hen vertelt over uw psoriasis.
De meeste mensen met de huidaandoening krijgen, in tegenstelling tot hun verwachting, positieve reacties van hun collega's. En door uw collega's te informeren, helpt u de vooroordelen en veronderstellingen tegen te gaan die zij anders misschien zouden hebben.

Aan wie vertel ik het eerst?

Uw directe manager op de hoogte brengen van uw aandoening is een goed begin. Daarna wilt u waarschijnlijk de aandoening uitleggen aan collega's die het meest van uw aandoening zullen merken, bijvoorbeeld doordat ze het kunnen zien of doordat u afwezig bent in verband met afspraken met uw arts.
Als u eenmaal besloten hebt om het te vertellen, denk dan goed na over wat u (al dan niet) wilt zeggen. Het is over het algemeen het beste om eenvoudige taal te gebruiken. Benadruk dat u de aandoening gewend bent, dat deze niet besmettelijk is en dat het uw betrokkenheid bij uw werk niet in gevaar brengt.

Hoewel het niet gemakkelijk zal zijn, zal u waarschijnlijk merken dat uw collega's u steunen als u hen vertelt over uw psoriasis.


Het kan in bepaalde gevallen handig zijn uw collega’s te informeren, zoek hiervoor een passend moment

Hoe praat ik met mijn baas over psoriasis?

Om uw manager op de hoogte te brengen, kunt u het beste een privégesprek aanvragen op een moment dat niemand van u beiden onder tijdsdruk staat. Schrijf op wat u wilt zeggen en ga niet te veel in op details als u dat niet wilt.
Uw baas zal willen weten of uw aandoening gevolgen heeft voor uw werk. Beschrijf daarom de manieren waarop psoriasis uw beroepsleven eventueel kan beïnvloeden en welke steun u zou willen krijgen, bijvoorbeeld als u regelmatig afwezig zult zijn voor een doktersbezoek.

Hoe bespreek ik het met mijn collega's?

Als u wilt dat uw collega's op de hoogte zijn van uw psoriasis of als u voelt dat het beter is om mensen te informeren, kies dan een goed moment om met hen te praten over de oorzaken, symptomen en de behandeling van psoriasis. Probeer uw uitleg eenvoudig en direct te houden. Zo helpt u hen uw aandoening beter te begrijpen en voelt u zich meer op uw gemak.

Welke voordelen heeft openlijk praten over psoriasis op het werk?

Werken is vaak al zwaar genoeg zonder dat u uw psoriasis voor mensen moet verbergen. Als uw collega's op de hoogte zijn van uw aandoening, zult u zich waarschijnlijk meer op uw gemak voelen als de aangedane delen van uw huid zichtbaar zijn op uw werk. U kunt dan bijvoorbeeld ook weer korte mouwen in de zomer dragen, in plaats van veel te warme kleren die uw psoriasis verbergen.
Zodra uw collega’s op de hoogte zijn van uw psoriasis is het voor u gemakkelijker om hulp te vragen op het werk. Misschien moet er iets gebeuren als u weg bent voor een doktersbezoek of voor een behandeling in het ziekenhuis (zoals lichtbehandeling), of wilt u dat iemand u vervangt in een vergadering omdat uw huid enorm jeukt en u zich daardoor moeilijk kunt concentreren.

Wat als ik op het werk niet openlijk wil praten over mijn psoriasis?

Het is uw recht om uw aandoening privé te houden. Maar sommige mensen voelen zich minder onzeker en gespannen nadat ze over hun psoriasis hebben verteld.
Denk er ook eens over na of het geheim houden van uw psoriasis uw spanning en stressniveau niet kunnen verhogen. Het is trouwens zinvol om rekening te houden met de voordelen van de steun van collega's om u heen, zowel op het werk als in het algemeen.