Goed in uw vel zitten

Veel mensen ervaren schaamte bij leven met psoriasis, werken aan zelfvertrouwen kan dan ook erg belangrijk zijn

Omgaan met schaamte

Als u zich ooit hebt geschaamd voor uw psoriasis bent u niet de enige. Maar net zoals voor andere ziekten hoeft u zich ook niet te schamen voor psoriasis. Gevoelens van schaamte komen wel vaak voor. In een recent onderzoek heeft 68% van de mensen met psoriasis gezegd dat ze zich schamen voor hun aandoening.

Als u zich schaamt voor uw psoriasis is dat best te begrijpen... Maar het is belangrijk om goed om te kunnen gaan met deze gevoelens zodat ze uw behandeling of levenskwaliteit niet hinderen.

Werken aan schaamte kan u meer opleveren dan het vermijden van sociale situaties

Leven met psoriasis kan moeilijk zijn

De emotionele impact van leven met een chronische huidaandoening mag niet worden onderschat. Als u bezorgd bent over hoe uw huid eruitziet, kan dat u belemmeren in uw werk, in uw sociale leven, om nieuwe vrienden te maken en hechte relaties aan te gaan. Als u zich schaamt voor uw psoriasisplekken hebt u misschien de neiging om deze te verbergen, wat emotioneel vermoeiend kan zijn.

Er zijn ook lichamelijke gevolgen. Als u uw psoriasis altijd bedekt met lange mouwen, broeken en sjaals, zal u het niet alleen onaangenaam warm hebben in de zomer, maar wordt uw huid ook minder blootgesteld aan zonlicht. Terwijl zonlicht in veel gevallen goed is voor uw psoriasis. Denk er hierbij wel aan dat u verbranding door de zon vermijdt en u uw huid goed beschermt met zonnebrandcrème. Daarbij komt het ook voor bij ongeveer 10% van de mensen met psoriasis dat de zon juist de psoriasis verergert.

Zelfvertrouwen is belangrijk

Als u zich schaamt voor uw psoriasis is dat best te begrijpen. Maar het is belangrijk om goed met deze gevoelens om te kunnen gaan zodat ze uw behandeling of uw kwaliteit van leven niet hinderen. Hoewel het vermijden van situaties die u gespannen maken een verstandige strategie lijkt, zijn de voordelen meestal van korte duur. In plaats van de schaamte te verminderen, zal het uit de weg gaan van bepaalde situaties de zorgen over uw uiterlijk eerder vergroten en u nog meer spanning bezorgen.

Als u merkt dat u geen goede manier vindt om met uw schaamte en spanning om te gaan, kunt u overwegen om uw arts te vragen of hij of zij u misschien kan helpen of u kan doorverwijzen naar een specialist op dit gebied.