Gedeelde smart is halve smart

Heel veel mensen met psoriasis voelen zich onzeker in sociale situaties

Waarom het belangrijk is om open te zijn over psoriasis

Als u zich ooit hebt geschaamd voor uw psoriasis bent u niet de enige. In een recent onderzoek heeft 68% van de mensen met psoriasis gezegd dat ze zich schamen voor hun ziekte. Deze zorgen en problemen komen zeer vaak voor. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe u hier beter mee om kunt gaan en ervoor zorgen dat ze uw levenskwaliteit niet verstoren.

Het is best te begrijpen dat u zich onzeker voelt

Helaas kunnen gevoelens van onzekerheid en schaamte bij mensen er toe leiden hun psoriasis geheim te houden. Dat is begrijpelijk maar kan emotioneel vermoeiend zijn.
Het vermijden van situaties die u gespannen maken (zoals zwemmen of een hand geven), lijkt een verstandige strategie maar de voordelen zijn meestal van korte duur. In plaats van u beter te voelen, zal het vermijden van bepaalde situaties de zorgen over uw uiterlijk eerder vergroten en u nog angstiger maken.
Uw psoriasis verbergen heeft ook lichamelijke gevolgen. Als u uw psoriasis altijd bedekt met lange mouwen, broeken en sjaals zal u het niet alleen warm hebben in de zomer maar wordt uw huid ook minder blootgesteld aan zonlicht, dat in matige hoeveelheden goed kan zijn voor uw psoriasis. Denk er wel aan om u altijd goed in te smeren met anti-zonnebrandmiddelen voordat u de zon in gaat. Ook komt het bij ongeveer 10% van de mensen voor dat zonlicht de psoriasis juist verergert. Wees hierop alert.

Blijf contact houden

Het is belangrijk dat u de emotionele steun krijgt die u nodig hebt en contact blijft houden met de mensen om u heen. Onthoud dat u zich niet hoeft te schamen voor psoriasis.
Hoewel het soms moeilijk is, moet u proberen dat voor ogen te houden. Heel weinig mensen zijn immers volledig tevreden met hun lichaam.

Misverstanden over psoriasis overwinnen

Een probleem dat zich kan voordoen, is dat mensen psoriasis niet begrijpen. Sommige mensen zullen zelfs bezorgd zijn dat ze het ook krijgen. U moet hen dan geruststellen dat het niet besmettelijk is en een eenvoudige uitleg geven over de aandoening.
U kunt bijvoorbeeld zeggen: “Je weet misschien dat de huid zich gewoonlijk elke drie of vier weken vernieuwt. Wat bij mij gebeurt, is dat mijn huidvernieuwing te snel gaat. Mijn huid vernieuwt zichzelf elke vier of vijf dagen en de nieuwe huidcellen hebben geen tijd om zich goed te ontwikkelen. Daarom is mijn huid pijnlijk en schilferig.”

Psoriasis is niets om u voor te schamen en als u erover aan mensen vertelt, is de kans heel groot dat ze begripvol zijn en u steunen.


Informeer uw naaste omgeving over uw psoriasis, zij kunnen u helpen bij het omgaan met de aandoening

Met uw partner praten over psoriasis

Het kan moeilijk zijn voor uw partner om precies te weten wat u doormaakt, hoe hecht jullie band ook is. Hoewel het lastig kan zijn om vrijuit te praten, kan een beroep doen op het begrip van uw partner zinvol zijn om beter met uw aandoening te kunnen omgaan. Het kan zelfs zijn dat uw partner zich beter voelt als u hem of haar vertelt hoe hij of zij praktische en/of emotionele steun kan bieden.

Steun krijgen van het gezin

Psoriasis kan spanningen met zich meebrengen in het gezin. Er kan meer gevraagd worden van de gezinsleden, zoals helpen met het aanbrengen van lokale behandelingen. Of de vrijetijdsbesteding van het gezin kan eronder lijden als u liever openbare plaatsen, zoals zwembaden, vermijdt. Ook kunt u zich extra bewust zijn van de huidschilfers in uw huis door uw aandoening. Het is toch belangrijk dat psoriasis uw gezinsleven zo min mogelijk negatief beïnvloedt. Door openlijk te praten over uw aandoening kunnen uw gezinsleden u beter begrijpen en steunen.

Uw psoriasis uitleggen aan collega's

Psoriasis kan uw beroepsleven beïnvloeden op een aantal manieren, waaronder het omgaan met de nieuwsgierigheid van collega's naar uw psoriasisplekken, de afwezigheid op het werk of door opvlammingen. Het is daarom goed om na te denken over de aanpak van mogelijke problemen en collega's te informeren over uw ziekte.
Als u eenmaal besloten hebt om het hen te vertellen, denk dan goed na over wat u (al dan niet) wilt zeggen. Vertel het in eenvoudige taal. Benadruk dat u er aan gewend bent, dat psoriasis niet besmettelijk is en dat het uw betrokkenheid bij uw werk niet in gevaar brengt.