Ga de strijd aan met een negatief zelfbeeld!

Een goed zelfbeeld is voor iedereen prettig en helemaal voor mensen met psoriasis

Manieren om u beter te voelen over uzelf

Net zoals voor andere aandoeningen hoeft u zich ook niet te schamen voor psoriasis, maar gevoelens van schaamte komen toch vaak voor bij deze aandoening. Hoewel het begrijpelijk is dat u zich soms schaamt voor uw huid, is het goede nieuws dat er manieren zijn om u te helpen om uw zelfvertrouwen te stimuleren, u meer op uw gemak te voelen en dingen te doen die u graag doet.

Houd een dagboek bij van uw stemmingen

Schrijf op welke negatieve gedachten opkomen, wanneer en waarom en of dit in bepaalde specifieke situaties is. Als u patronen herkent, kunt u oplossingen zoeken en voor uzelf realistische doelen stellen.
Als uw buurkinderen bijvoorbeeld naar uw psoriasisplekken kijken, kan uw doel zijn om eens te praten met hun ouders over uw psoriasis, zodat ze begrijpen wat het is.

Vier uw successen

Zelfs kleine successen kunnen een groot verschil maken in uw zelfvertrouwen. Het is dus belangrijk om deze te erkennen. Schrijf eens een periode elke dag twee of drie dingen op die u hebt bereikt, hoe klein ze ook zijn. U zult uzelf verbazen hoeveel u hebt om trots op te zijn.

Wees uw eigen beste vriend

Stelt u zich eens voor dat u met een goede vriend(in) praat. Welk advies zou hij/zij u geven? De kans is groot dat ze u herinneren aan uw goede kanten en vertellen waarom ze u graag mogen.

Net zoals voor andere aandoeningen hoeft u zich ook niet te schamen voor psoriasis, maar gevoelens van schaamte komen toch vaak voor bij deze aandoening.


Er zijn ongetwijfeld veel positieve zaken in uw leven, steek meer energie in de leuke en positieve zaken dan in de negatieve vervelende dingen

Stap uit de situatie

De volgende keer dat u zich zorgen maakt over wat mensen kunnen denken of zeggen kunt u proberen ‘uit de situatie te stappen’. Dit doet u door dan in uw gedachten een stap terug te gaan en de situatie te bekijken vanuit het perspectief van een derde persoon. Dat helpt vaak om de dingen minder persoonlijk op te nemen.

Een positief zelfbeeld

Kijk elke ochtend in de spiegel en herinner uzelf eraan dat u bijvoorbeeld een prachtige glimlach en een warme persoonlijkheid hebt of dat u goed mensen aan het lachen kunt maken. Wanneer er dan later op de dag een negatieve gedachte over uw psoriasis in uw hoofd opkomt, kunt u er bewust voor kiezen om uzelf te herinneren aan uw positieve eigenschappen.

Aanvaard hulp van uw vrienden

Tijd doorbrengen met mensen die we graag mogen, kan het gevoel geven dat je gewaardeerd en begrepen wordt. Zelfs als u geen zin hebt om uit te gaan kan een kort telefoontje, of gedurende 10 minuten uw oude verjaardagskaarten, brieven of e-mails herlezen, een goede herinnering zijn aan hoe mensen die belangrijk voor u zijn, echt over u denken.

Blijf leren, richt u op iets nieuws

Iets nieuws leren, zoals een nieuwe taal of een muziekinstrument, kan heel goed werken om u een beter gevoel te geven over uzelf. Of waarom geen nieuwe hobby of sport beginnen of een andere manier zoeken om uw creativiteit te uiten? Nieuwe vaardigheden kunnen niet alleen afleiding bieden van de jeuk- of pijnklachten, ze dragen ook bij aan een positief zelfbeeld.

Leer uzelf te accepteren zoals u bent

Sommige mensen met psoriasis vinden het moeilijk om te accepteren hoe hun huid eruitziet. Als u dit ook moeilijk vindt, probeer dan elke dag 5 tot 10 minuten naar de psoriasisplekken te kijken. Probeer niet te hard te zijn voor uzelf. Leer uzelf te accepteren en uzelf te zien zoals u bent.
Doe dat regelmatig en na een tijdje zal u de aandoening beter kunnen accepteren.